Svenska Fotbollsförbundet och de små klubbarna – 2007

En snabb titt i det av Svenska Fotbollsförbundet förslagna matchdagarna till Allsvenskan 2007 är ingen trevlig läsning för Gefle IF:s fans…

Matchdagarna har förlagts till söndagar eller måndagar, premiären hemma mot Örebro sker på annandag påsk, utan tvekan den sämsta av dagarna. Förklaringen till detta heter TV 4, Canal+ och Svenska Fotbollsförbundet. Gefle IF figurerar inte i någon av de lördagsmatcher som TV4 hittills har annonserat att de ska visa, vilket kanske inte heller är någon överraskning. En snabb titt på förra årets sändningar, visar med klar tydlighet en enorm övervikt på matcher där AIK och/eller Helsingborg figurerade. Hur många gånger visade TV4 en allsvensk match 2006 med Gefle IF inblandat – ja du gissade helt rätt – inte en enda gång.
Visst kan man med fog påpeka – helt korrekt – att Gefle IF kanske inte är ett publikdragande lag, vi saknar AIK:s enorma skaror av fans runt om i landet (vilka dock sporadiskt eller aldrig besöker Råsunda) eller någon fixstjärna som Henrik ”Henke” Larsson. Visst, Gefle IF spelar kanske inte någon blixtrande anfallsfotboll med klacksparkar och tunnlar till sambatoner, eller har råd med namnkunniga nyförvärv som Anders Svensson eller Jari Litmanen. Visst, vi kanske har en av Sveriges i särklass sämsta allsvenska arenor – ur ett tv-synpunkt – och publikstödet är minimalt (även om det blivit bättre).

Det är således inte förvånande att vi har alla våra matcher på antingen söndagar eller måndagar, lördagarna är till för TV 4:s sändningar och tisdagarna är för Canal+. Nu har visserligen TV 4 lovat att alla lag ska figurera i deras lördagssändningar, jag ställer mig dock rätt tveksam till detta påstående. Av de tio matcher TV 4 plockat ut under våren, så figurerar vi givetvis inte alls. Det känns faktiskt rätt tveksamt om vi överhuvudtaget kommer få någon tv-sänd match, den enda chansen är väl om vi i en för toppstriden avgörande match, ställs mot de förmodade Svenska Mästarna. Tyvärr kan vi bara konstatera att Gefle IF förstås inte är något undantag, såväl Trelleborgs FF, Kalmar FF och Halmstads BK lär inte figurera i tv i någon högre utsträckning. Bubblare till denna lista av för Svenska Fotbollsförbundet, TV 4 och Canal+ ointressanta lag, är förstås GAIS, (även om de till viss del räddas av derbyna mot IFK Göteborg) och Örebro SK (vilka som efterlängtade nykomlingar sitter i en något bättre sits). Kanske borde Brommapojkarna också nämnas, men deras matcher mot AIK, Djurgården och Hammarby gör förstås att de inte räknas med i denna ”hall of shame”. För troligen kommer man att visa minst en, troligen fler, av Brommapojkarnas matcher mot någon av de tre stora Stockholmslagen.

Det är uppenbart att denna kvartett tillhör de lag som TV4, Canal+ och Svenska Fotbollsförbundet ser som en massmedial kvarsten runt halsen. Eftersom stödet för dessa lag – i bästa fall – är lokalt, så kan man anta att man resonerar att intresset från omvärlden är begränsat. I en värld där reklam och pengar styr, så är förstås lag med stora skaror fans över landet, eller klubbar som kan värva flott mer intressanta än några tattiga landsortslag.
Även om tv-rättigheterna till Allsvenskan är bundna i ett antal år till, så ser jag ändå en oroväckande utveckling i likhet med vad som hänt i Italien. Där bestäms avtalen från klubb till klubb, och som lett till att storklubbarna får enorma summor medan de mindre attraktiva klubbarna får nöja sig med småsmulor. Det var också orsaken till varför Serie A för några år sedan, och Serie B med lite jämna mellanrum, får skjuta upp premiäromgången eftersom alla tv-avtal inte är underskrivna. Det är också orsaken till varför TV 4 kan visa bl.a. Lazios hemmamatcher på söndags eftermiddagarna, trots att Canal+ äger rättigheterna till topplagens matcher.
Vad är det då som är så farligt med den här utvecklingen kan man fråga sig? Tja, vid sidan av det kaos som skapas när klubbarna står utan tv-avtal, och premiärmatcherna måste flyttas fram, så har det varit en bidragande orsak till den italienska fotbollens förfall på både ett nationellt och internationellt plan. När jag växte upp var Serie A Europas bästa liga, under 80-talet dominerade de italienska lagen de europeiska cuperna och gräddan av Europas (och världens) fotbollsspelare spelade i Serie A. Så är nu icke fallet, och nu är det Premier Leauge och La Liga som drar de stora spelarna. De italienska klubbarna är i många fall bankrutta, och det finns tyvärr tror jag, en koppling mellan detta och de individuella tv-avtal som numera är legio i Italien kontra de som finns i Premier Leuage. Visserligen inleddes de ekonomiska problemen något före denna utveckling, men den har knappast förbättrat läget för de italienska lagen…snarare tvärt om…

För att då återvända till Sverige, så kan vi klart se liknelsen, de svenska tv-bolagen är lika ovilliga som de italienska (innan man började med pay-per-view) att visa landsortslagen. Till och med pay-per-view väljer gärna bort Gefle IF, kom ihåg förra årets ramaskri när det stod klart att Gefle IF – GAIS inte skulle visas, eftersom det saknades platser i digitalnätet.
Frågan man då måste ställa sig, hur ska det då bli när Allsvenskan utvidgas? Risken är således överhängande att vi snart inte heller lär kunna se Gefle IF på pay-per-view, eftersom antalet lediga kanaler inte lär räcka till. Eller ska omgångarna spelas veckovis, med två-tre matcher varje dag? Oavsett vilken lösning Svenska Fotbollsförbundet lär komma med, så är jag rätt tveksam till om vi kommer få se de himmelsblå i någon större utsträckning. Snarare tror jag att chansen att få se Gefle IF minskar, om nu inget radikalt sker…

Vilket då åter för oss tillbaka till varför Gefle IF får sina matcher på söndagar eller måndagar, nu är jag i och för sig inte helt emot söndagsmatcher. Det är klassisk dag för allsvensk fotboll, och gör också att man faktiskt kan hinna hem i tid för att sova lite innan jobbet/plugget, men visst vore det trevligt med en och annan lördagsmatch. Om inte annat för att man faktiskt kan planera in en resa till någon avlägsen del av vårt avlånga land. Vad som inspirerade mig till denna lilla krönika var debatten rörande matchen Trelleborg – Gefle IF, som kommer bli av på en måndag. Även om jag inser att intresset för en sån resa lär vara litet, så lär det knappast bli bättre av matchdagen. För oavsett intresse eller inte, så är förstås möjligheterna att åka på en sån match näst intill omöjliga, speciellt om man har jobb, skola och/eller familj.
Visserligen kan man resonera att resan är lika lång oavsett vilken dag man åker, men skillnaden är att man måste – om man nu inte lever ensam och saknar jobb – planera in en sån i god tid. Det begränsar förstås antalet möjliga medresenärer rätt radikalt, eller ställer i alla fall till med stora problem. Vi kan således kallt konstatera att Svenska Fotbollsförbundet bokstavligen skiter i om matchen mellan Trelleborgs FF och Gefle IF spelas inför halvtomma läktare med en i princip tom bortasektion. Även om antalet resenärer oavsett speldag varit begränsat, så är jag rätt övertygad om att vi haft en större chans att få ner lite mer folk än vad som nu är fallet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s