Så här kan det inte fortsätta – 2007

Gefle IF har en säkerhetsorganisation som letar och hittar på fel och problem, och som skapar i stället för motverkar konflikter med supportrar. Vi ser mycket allvarligt på den uppkomna situationen.

Tidigare den här säsongen fick vi två flaggor beslagtagna, och till matchen mot AIK nekades vi ta upp två budskapsbanderoller på läktaren. Budskapen på dessa banderoller håller vi hemliga eftersom de kanske kan användas i framtiden, men så mycket kan vi säga att överreaktionen var total. Nu har många GIF-supportrar, oavsett grupptillhörighet, verkligen fått nog. Reglerna om vad som inte får pryda flaggor och banderoller måste vara bland de hårdaste i landet.

Ett exempel är begreppet ultras: Det ger inte förbundsböter och de flesta allsvenska klubbar har fått bättre insikt om och en lugnare inställning till begreppet (då talar vi alltså inte bara om de klubbar där polis och publikvärdar inte vågar ingripa). Men på Strömvallen har man av någon anledning valt en helt annan linje. På Strömvallen kan ett budskap/motiv förbjudas bara genom att en av 6 000 personer associerar det till något negativt. Om man vill kan precis allt associeras till något negativt.

Den grundlagsskyddade yttrandefriheten gäller inte på platser som exempelvis en fotbollsarena eller en krog. Men jämför man Strömvallen med valfri Gävlekrog inser man snabbt proportionerna av den bevakningshysteri och moralpanik som drabbat vår anrika arena. Inte någon av de flaggor/banderoller som vi har blivit stoppade för på Strömvallen skulle om deras budskap eller motiv fanns på en t-shirt ha hindrat oss från att komma in på krogen

En brytning – av flera – mellan de mest hängivna supportrarna och säkerhetsorganisationen är särskilt markant. De ser arenan som kommunens och samma sak gäller läktaren som vi står på. Så är det förstås på papperet, men det känslomässiga och symboliska värdet av en fotbollsarena kan man inte bortse ifrån. Vi ser arenan och läktaren som vårt hem, och detta är inget som kan mätas i pengar. Läktaren är den främsta plattformen vi har för att föra fram åsikter och känslor kring klubben. Att därför publikvärdar och polis, med oerhört bristfälliga kunskaper i supporterkultur, helt på egen hand ska diktera villkoren är fullkomligt fel och skapar som sagt bara problem för samtliga inblandade.

Vi har alltid strävat efter att ha en öppen dialog med säkerhetsorganisationen då vi tror att det kan gynna både oss själva och klubben i våra hjärtan. Men fortsätter supportrarnas frihet att begränsas medan ingen lyssnar på oss, så är det meningslöst att stå och tjata om en sansad diskussion. Då tvingas vi agera på annat sätt – hur återstår att se.

Nu har vi i alla fall fått ett möte med säkerhetsansvarige inplanerat, och i första hand får vi se vad det kan leda till. En sak är säker: Så här kan det inte fortsätta.


(Budskapsbanderoller under matchen mot Kalmar efter att två flaggor
beslagtagits mot GAIS omgången innan.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s