Läktaren tillhör oss! – 2006

Med anledning av händelsen som utspelade sig i förra matchen mot Göteborg, där en banderoll som satt uppe för att stödja Gefle IF revs ner av egna supportrar efter ”order uppifrån”, vill vi säga några saker.

En bit in på första halvlek rivs vår gruppbanderoll ner från – den enda – platsen där den har minsta möjlighet att synas i närheten av vår sektion. Då den illegalt täckte en meter av en kanske femtio meter lång reklamskylt, kunde man nästan räkna med att somliga av Strömvallens mer maktgalna publikvärdar skulle reagera. Hade det stannat där hade det varit en sak. Den diskussionen skulle vi ha tagit. Den diskussionen är vi fortfarande beredda att ta. Särskilt som Strömvallen, förutom möjligen på sittplats, inte har en enda lämplig yta där banderoller kan hängas upp.

Men det som vi ser allvarligt på i det här fallet är att egna supportrar agerar springpojkar åt publikvärdarna. Vi måste alla fråga oss vilka läktaren tillhör. Är det gulvästarna, sponsorerna, klubben eller kommunen (som de facto äger hela arenan)? Eller är det vi engagerade supportrar som lägger ner pengar, tid och kärlek på att stå på den läktare som har just oss som sitt enda syfte?

* Vi vill inte anklaga enskilda supportrar. Det är många som måste förändra sitt synsätt för att klackkulturen här i stan ska växa och utvecklas. Men man kan fråga sig varför de som är hyfsat nya i gamet visar större mentalitet än gamla klackrävar. De lite yngre tog nämligen direkt vårt parti efter händelsen.
* Vi vill inte att vår klack ska framstå som ett gäng tysta får som vallas runt av ”högre makter” på sin egen arena.
* Vi vill att våra supportrar ska stå upp för varandra oavsett vilken grupp man råkar tillhöra, och oavsett om man är en glad julgran eller en mental ultra.

GBB bildades med ett viktigt syfte att förbättra mentaliteten och öka medvetenheten bland Gefles supportrar. Vi kan inte bara låta människor utan kärlek till klubben fritt styra (dvs. ens utan en diskussion och genom att förutsätta att allt de säger är rätt) över den läktare som tillhör oss. Om vi tycker att dessa människor ska styra vårt sätt att hylla laget, då kan vi samtidigt ta oss en kort funderare över varför supporterkulturen i Gävle står och stampar på samma ställe.

Du kan själv fråga dig vad du tycker är viktigast – att sponsorn får en meter av sin femtio meters reklamskylt fri från en flagga, att en publikvärd får sin vilja igenom eller att vårt lag får mer uppbackning? För oss är svaret självklart och kommer så alltid att vara.

Och för att inte den diskussionen ska uppkomma: GBB är inte en grupp som söker bråk – inte med vakter på Strömvallen, inte med Sky Blues eller någon annan. Tvärtom värderar vi våra supportrars lojalitet gentemot varandra oerhört högt, och just därför var händelsen i söndags så tragisk och pinsam.

På måndag kommer AIK på besök och med dem en massa vilsna bondegnagare på alla hemmasektioner. Då blir det ännu viktigare att visa tillhörighet och samhörighet. För som en viss Di Leva sjunger: ”Vi har bara varandra”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s