UTTALANDE MED ANLEDNING AV ATT DALKURD VILL FLYTTA IN PÅ GAVLEVALLEN

Det rapporteras i lokal media att Gävle kommun har fått en förfrågan om att hyra ut Gavlevallen till Dalkurd FF under säsongen 2018. Dalkurd ska flytta verksamheten till Uppsala men där finns inte plats än, innan Nya Studenternas har byggts.

Från kommunens sida meddelas att man tänker se över möjligheten att låta Borlängelaget flytta in på Gavlevallen under 2018. Carrickläktaren motsätter sig starkt att Dalkurd FF spelar sina hemmamatcher på vår hemmaplan. Varför?

Svenska Fotbollsförbundets chefjurist lyfte alldeles nyligen fram ett förslag om att förbjuda klubbar att flytta sin verksamhet från en stad till en annan då han menar att ”det blir någon sorts NHL-verksamhet där högstbjudande kommun eller företag lockar till sig ett lag i högsta serierna”.

Frågan har aktualiserats genom AFC Eskilstuna som bildades inför säsongen 2017 när AFC United och Eskilstuna City FK slogs ihop. Hemmaplanen byttes från Skytteholm i Solna till Tunavallen i Eskilstuna. Stadsflyttar hör inte hemma inom svensk fotboll, oavsett om de sker från Stockholm till Eskilstuna eller från Borlänge till Uppsala/Gävle.

Vi menar att Gävle kommun borde se till att kommunens eget elitfotbollslag får alla förutsättningar för att kunna växa som klubb. Konsekvenserna med ett till lag på Gavlevallen blir att allsvenska Dalkurd konkurrerar både om sponsorer och publik, på vår hemmaplan, i en stad där vi massmedialt och marknadsmässigt redan befinner oss i skuggan av Brynäs hockeylag.

Gavlevallen är byggd för och bör användas av kommunens lag. Gefle IF (inklusive U-lag och damlag) är Gavlevallens största hyresgäst. Arenan används redan flitigt av klubbens olika lag för träning och match. Att även upplåta den till ett lag från en annan kommun i ett annat län är inte rimligt. Det kommer oundvikligen att tränga undan de lag som arenan är byggd för.

Gävle kommun borde känna stolthet och respekt för kommunens egna fotbollslag. Gefle IF behöver allt stöd för att kunna utveckla såväl sin elitverksamhet som sin breddverksamhet. Den utvecklingen riskerar att ta allvarlig skada genom oönskad konkurrens om redan mycket begränsade resurser.

Gefle IF har som förening ingenting att vinna på att dela arena med ett annat elitlag – inte marknadsmässigt, inte publikt och inte sportsligt. 2018 kan Dalkurd rentav bli motståndare i ett eventuellt kval till Allsvenskan.

Mot denna bakgrund uppmanar vi kommunen att inte låta Dalkurd flytta in på Gavlevallen. Samtidigt räknar vi med att Gefle IF kraftigt vänder sig emot Dalkurds inflyttning, liksom Västerås SK och IK Sirius redan har gjort.

För klubbens skull. För kommunens skull. Och för fotbollens skull.

/Carrickläktaren (Sky Blues & Gefle Blue Boys)

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s