UTTALANDE MED ANLEDNING AV DET EKONOMISKA LÄGET

På en presskonferens nyligen avslöjades att vi tappade 15 miljoner kronor i omsättning när vi degraderades från Allsvenskan.

Vi inledde det nya verksamhetsåret med 3,5 miljoner kronor i eget kapital. Prognosen Gefle IF gör nu är att vi går back cirka fem miljoner kronor för 2017, vilket medför att två miljoner kronor fattas för att ligga i balans.

Med tanke på att vi ligger sist i Superettan, inte förväntas få in några stora summor på spelarförsäljningar och har sviktande publiksiffror ser inte framtiden särskilt ljus ut.

Även om man ska vara försiktig att använda ordet kris, så ligger det nära tillhands att sammanfatta situationen med just detta ord.

Innan året är slut behöver klubben få in två miljoner kronor för att rädda elitlicensen. Därför har man dragit igång en swishkampanj. Carrickläktaren ställer sig bakom kampanjen och vi uppmanar alla supportrar att skänka pengar. Det gör vi av en enda anledning – klubbens väl.

Samtidigt vill vi att styrelsen och klubbledningen, med klubbchef Pär Lagerström i spetsen, tydligt redovisar hur pengarna används. Vi kräver även en långsiktighet.

Pengar har strömmat in från bidragsgivare den senaste tiden. Elitlicensen kommer vi att rädda utan problem, men ännu hårdare tider väntar, vi måste leva på små medel och göra ett grundligt saneringsarbete. Vi kommer inte kunna finansiera hela verksamheten via allmosor, utan det här är en akut och högst tillfällig insats.

Det är bra att ledningen kallar till presskonferens och är transparent med de ekonomiska bekymren. Lika viktigt är det att fortsättningsvis vara öppen med och redovisa den långsiktiga planen för att få klubben på fötter.

Om vi inför detta verksamhetsår hade lagt en mer realistisk budget kanske vi inte hade suttit i en lika obekväm sits idag. Vi kan alltså inte lägga någon glädjebudget inför kommande säsong, utan vi måste anpassa oss till den krassa verkligheten och tänka realistiskt.

Att leta orsakerna till raset på andra håll löser ingenting. Ledningen måste ta sitt ansvar, rannsaka sig själva, se över den egna organisationen – inte minst marknadsdelen – och på så vis utveckla verksamheten.

Till sist vill vi framhålla att vi supportrar sitter på många idéer och förslag på hur verksamheten kan förbättras. Engagemanget bland supportrar och ideella krafter är en helt kostnadsfri resurs som klubben alltid kan använda sig av.

Vi hade gärna varit med redan i swishkampanjens planeringsstadium, men vi hoppas nu i alla fall att vi kan arbeta tätare ihop med klubben för att stabilisera ekonomin.

Om det finns tid att lyssna har vi som sagt många idéer på hur vi kan öka intresset runt Gefle IF och försöka vända skutan.

En sak är säker – vi kommer inte stå med armarna i kors och titta på när vår fina förening, med 135-åriga anor, rasar samman som ett korthus.

Gör en insats du med!
– Skänk pengar till kampanjen. Swish: 1235356449 Bg-nr: 358-5684
– Sprid bilden i detta inlägg och använd den som profilbild
– Tagga dina poster i social media med #viärgefle och #geflermöjligheter

20031693_1237285533060942_3989294595695952948_n

/ Carrickläktaren

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s