Rapport och uttalande om händelserna under matchen mot Östersund

Carrickläktaren vill här ge sin bild av de mycket allvarliga händelserna i samband med matchen mot Östersund i lördags. Denna bild bygger på insamlade vittnesmål från supportrar som var på plats, såg vad som hände och/eller blev direkt drabbade. Det här är också ett offentligt uttalande kring en totalt huvudlös polisinsats.

Nykomlingen Östersund hemma i lördags. Trots att himlen var täckt av ett tjockt molntäcke, inleddes dagen med optimism och i glädje. På stampuben före matchen samlades många förväntansfulla supportrar, sportchefen Hasse Berggren intervjuades på podiet och svarade på frågor från publiken. Någon timme före matchstart avgick kortegen mot arenan och nu var stämningen verkligen på topp. Hela marschen upp till arenan präglades av en härlig atmosfär. Allt gick mycket lugnt tillväga och polisen syntes inte till. Alla var glada. Bengaler tändes. Det fanns ingen hotbild över huvud taget. Det var bara fest och nu skulle vi sjunga fram vårt lag till säsongens andra seger. Det var i alla fall tanken.

Uppe på läktaren fortsatte festen. Vid inmarsch tändes ett antal rökpjäser av en grupp supportrar (det vill säga inte av Supporterklubben Sky Blues som det framstått i media). Detta är väldigt uppskattat bland ståplatspubliken. Det hela var dessutom mycket väl organiserat. Röken skingrades snabbt och matchen kunde börja. Förra säsongen arrangerades två liknande bränningar. Båda dessa var lika välregisserade, de var vackra och hyllades – men i övrigt fick de ingen större uppmärksamhet.

Bollen sattes i rullning, spelarna såg sega ut men klacken sjöng på. En bit in i första halvlek spatserar plötsligt fyra ordningsvakter och en polis upp på läktaren där de börjar rycka i benet på en person som står på ett räcke och håller igång klacken. Skälet till detta ska enligt senare uppgifter från ordningsmakten och Gefle IF vara att personen har hindrat en publikvärd från att gå in bland röken för att ”göra sitt jobb” och ”släcka pjäserna”. Varför publikvärden ens skulle gå upp på läktaren vet vi inte, då det inte ingår i hans arbete. Hade det ingått i arbetsbeskrivningen hade publikvärden förhoppningsvis även känt till att dessa pjäser inte kan släckas och då själv dragit slutsatsen att inte gå upp på läktaren.

Något bråk har det inte varit tal om. Ingen har ens rört publikvärden. Ändå ansågs det alltså befogat att mitt under matchen skicka upp både ordningsvakter och polis på läktaren för att ta ut EN person. Man börjar slita och dra i denna person, som är helt ovetandes om varför. Då han dessutom står på ett räcke riskerar han att tappa balansen och falla. Klacken reagerar mot vakternas aggressivitet och efter ett tag vänder de om och lämnar läktaren.

Det här förtar naturligtvis lite av stämningen, som dock fortfarande är överhängande positiv. Ett par personer från Sky Blues styrelse väljer att lämna läktaren för att gå ner och prata med supporterpolisen och Gefle IF:s säkerhetsansvarige. Styrelsemedlemmarna vill höra vad som står på och varför det klampar in ordningsvakter på läktaren mitt under brinnande match. Förklaringen som ges då är att den här mannen ska ha hindrat publikvärden innan matchstart och att man från GIF:s håll ”bara ville ta ner honom från läktaren och prata med honom”. Något som man definitivt inte hade behövt skicka in en styrka på fem ordningsmän för att göra, och som man troligtvis hade löst smidigast genom att prata med någon ur Sky Blues styrelse eller vår SLO.

Det vädjas om att låta mannen vara kvar inne på arenan istället för att skapa osämja och provocera fram stök. Då man redan vet vem man vill prata med finns det inga skäl att göra det mitt under matchen. Om man nu ändå tvunget måste prata med personen under matchen kan man gå tillväga på ett helt annat och mycket lugnare sätt.

Men fast beslutna om att avlägsna en enda person från läktaren väljer ordningsvakterna att hämta förstärkning och gå till våldsam attack under halvtidsvilan. En styrka på cirka 20 man stormar upp på läktaren. Det handlar om uppskattningsvis tio ordningsvakter uppbackade av lika många poliser. Helt utan besinning sliter och drar man i folk uppe på läktaren. Många trampas eller knuffas omkull. En person kastas flera meter ner i en betongtrappa. Det är ett rent under att han ”bara” får åka till akuten med en hjärnskakning. En annan person skadar sitt knä. Skrubbsår, blåmärken, bulor, panik. Många är chockade.

Vi har även videoklipp som visar hur ordningsvakterna bokstavligen sliter ner folk från läktaren samt poliser som drar sina batonger när folk kommer fram och undrar över insatsen. Att både barn och äldre befinner sig på läktaren verkar inte bekymra våra hjältar som är där för att upprätthålla lag och ordning.

När rusningen är över har inte en utan fyra personer omhändertagits. De frihetsberövade personerna bärs bryskt ner från läktaren, deras armar böjs, huvuden pressas och dunkas mot en glasruta – trots att ingen gör något motstånd. Alla handfängslas och sitter handfängslade även i bilen till polisstationen. När de försöker få en sansad förklaring till varför de har gripits möts de av hånfulla och ilskna svar. Några av ordningsvakterna står och skrattar och skryter om insatsen och om hur de har kastat ner folk från läktaren.

En ordningsvakt, som är identifierad, bemöter en upprörd supporter med ett spydigt leende och orden ”tack för en trevlig dag!”. Vissa andra supportrar som närmar sig vakterna för att fråga vad de håller på med möts av dragna betonger som slås i marken. En man som ifrågasätter vakternas beteende på läktaren blir tillsagd att han har haft ögonen på sig hela matchen och att han åker ut direkt om han säger något mer. Trots att det långt ifrån handlar om någon högriskmatch är det väldigt många ordningsvakter och poliser på plats.

Om festen inte har dött tidigare, så har den definitivt gjort det vid denna tidpunkt. Det markeras också tydligt av att många supportrar lämnar arenan.

Gefle IF är en liten klubb och vi har aldrig haft några större ordningsstörningar kring våra matcher. När det väl spårar ur beror det inte heller på supportrarna utan på de som är avlönade för att vara där och hålla ordning. Lördagen beskrivs av de flesta som något av det värsta de har upplevt på en GIF-match. Polisen å sin sida beskriver det som hände som en ”normalinsats”. Klubben försvarar polisinsatsen och har reservationslöst köpt polisens bild. Det är minst sagt upprörande och vi sitter alltså på en hel del material som ger en rakt motsatt bild.

Mot denna bakgrund bör några frågor ställas till klubbens ledning: Ska det vara normalt att bli nerkastad för en betongtrappa på våra matcher och det till på köpet av personer som är där för att skapa ordning? Ska det vara normalt att oron man känner inför en GIF-match främst inte handlar om hur det ska gå för laget, utan om man själv, ens kompis, son eller dotter tar sig därifrån helskinnad? Ska det vara normalt att inte våga ta med sina barn på våra matcher då de riskerar att hamna i vägen och bli nermejade av en liten armé av testosteronstinna män på jakt efter kickar?

Vi måste ha svar på dessa frågor. Vi är skyldiga att ge våra supportrar och supporterklubbens medlemmar dessa svar. I lördags kunde vi inte garantera säkerheten för våra supportar och så kan vi inte ha det.

Publiksiffrorna hittills under säsongen har varit under all kritik och många har ifrågasatt hur klubben arbetar med sin marknadsföring. Men uppenbarligen finns det större problem att ta tag i. Det som hände i lördags får inte hända igen. Så här långt har vi haft en bra dialog med vår supporterpolis och vi vill gärna den ska bibehållas.

Vi försöker nu lugna uppretade supportrar så gott det går. Vi försöker också ge vårt stöd till alla drabbade. Vi är slutligen mycket glada och tacksamma över det stöd vi har fått utifrån. Det är bland annat en stor trygghet att tillhöra Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) som bedriver ett kontinuerligt arbete mot repression. Det fortsätter samtidigt att rasa in vittnesmål och vi har fått ta del av många bilder och videoklipp från privatpersoner. Vi uppmanar folk att fortsätta skicka in dokumentation av händelserna och av eventuella skador.

Hur ska vi gå vidare? Till att börja med kräver vi ett öppet möte med klubben för att diskutera frågan. Efter det som hände mot Östersund har förtroendet för polisen allvarligt skadats, men vi är beredda att försöka lappa ihop det och vi hoppas att det inte ska behöva göra att samarbetet med klubben försämras. Dialog är ända vägen framåt.

/Carrickläktaren (Sky Blues och Gefle Blue Boys)

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s