Uttalande gällande tävlingen om det nya arenanamnet

I vår invigs äntligen Gefle IF:s och stadens nya, moderna fotbollsarena. All möjlig expertis har inkallats för att bygget ska bli så bra som möjligt. Kronan på verket är att komma på ett passande namn.

I dagens fotbollsvärld är det vanligt att sälja ut namnrättigheterna för nya arenor – och därmed också en del av klubbidentiteten – till högstbjudande företag. Därför kom nyheten om Gävle kommuns plan att ge arenan ett namn med koppling till föreningen och staden som en positiv överraskning för oss.

Vi har också varit försiktigt positiva till idén om att samla in namnförslag från allmänheten. Det har gett oss hängivna supportrar, vi som verkligen bryr oss om vad arenan heter, möjligheten att komma med förslag. Att det även skulle skickas in ett antal oseriösa namn kunde alla räkna ut, då det har varit fritt fram för vem som helst att bidra.

Samtidigt har tävlingen haft en påtaglig prägel av jippo och många var skeptiska redan från början. De farhågor som fanns visade sig också vara befogade när det skulle till att sovras bland de inkomna förslagen. Kommunen låter i detta läge en jury bestående av personer utan varken relation till föreningen eller kunskap om fotboll välja och vraka ur den stora högen med förslag. Naturligtvis slutar det i fiasko.

Alla de fem finalnamnen signalerar mer eller mindre brist på taktkänsla, ett par av dem är direkt pinsamma. Som om detta inte var nog kommer också varenda kotte med tillgång till internet kunna vara med och rösta fram en vinnare. Nätomröstningens vinnare blir sedan namnet på den nya arenan.

Men i grunden är det inte dessa fem namn som vi riktar kritiken mot, utan hur de har valts ut och hur en vinnare ska utses bland dem. Som Stisse Åberg redan har poängterat är den nya arenans namn alldeles för betydelsefullt för att avgöras på det här sättet. Vi anser att juryn borde utgöras av aktiva supportrar och eventuellt klubbrepresentanter. Oavsett vad kommunens kommunikationschef Johan Adolfsson påstår är den nya arenan Gefle IF:s. Det är vi som ska spela där. Det är för oss som den byggs.

Från GIF:s och somliga supportrars sida finns en önskan om att sälja ut arenanamnet så att klubben kan tjäna pengar. Vi motsätter oss dock en utförsäljning av arenanamnet och ser med oro på hur denna aspekt av den moderna fotbollen har börjat normaliseras.

Om bara kommunen hade styrt denna skuta rätt, hade vi haft stora chanser att få fram ett värdigt namn som gått att uttala med stolthet på rösten. Som urvalsprocessen nu har sett ut kan vi inte ställa oss bakom den. Vi hoppas att kommunen tar sitt förnuft till fånga, lägger ner denna misslyckade tävling och låter en jury bestående av supportar välja ut fem nya förslag ur högen. Därefter tas åsikter in från fler supportrar och vi enas om ett lämpligt namn som gör den nya arenan rättvisa.

/Supporterklubben Sky Blues, Gefle Blue Boys

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s