Till försvar för den svenska läktarkulturen

I vårt avlånga land finns tusentals och åter tusentals människor som lägger ner massor av tid, energi och pengar på idrottsklubbarna i sina hjärtan. Människor som reser långväga för att stödja sitt lag, målar flaggor, arrangerar tifon och skapar en otrolig inramning runt matcherna. När det kommer till fotbollen ligger den i Sverige på en jämförelsevis medioker nivå rent sportsligt. Det som har burit upp den svenska fotbollen är supportrarnas passion och engagemang på och utanför arenorna.

Den senaste tiden har alltmer massmedial uppmärksamhet riktats mot supporterkulturen, men hela tiden nås allmänheten av samma onyanserade och vinklade budskap. Det har gett upphov till en föreställning om att våldet inne på arenorna har ökat lavinartat – när det i själva verket förhåller sig på motsatt vis – och att det skulle vara farligt att besöka svenska fotbollsarenor. Att denna bläcksvarta och direkt felaktiga mediabild börjar betraktas som synonym med svensk supporterkultur är illa nog. Än värre är de konkreta konsekvenser som följer i dess spår. Åldersgräns, ståplatsreducering, ögonscanning och personliga biljetter är några av de åtgärder som har diskuterats. Det senaste i raden av horribla påhitt är att inskränka på den grundlagsskyddade yttrandefriheten genom att dela ut böter för sånger som inte anses passande.  

Vi tar givetvis avstånd från inkastandet av föremål och att supportrar springer in på planen för att attackera spelare eller domare. Pyroteknik, gemenskapen på en ståplatsläktare och sånger som uttrycker kärlek och hat är däremot alla olika delar av den positiva supporterkulturen. Att enligt den ”engelska modellen” införa hårdare regler kommer med all säkerhet påverka stämningen på svenska arenor, och i förlängningen hela den svenska fotbollen, mycket negativt. Medias skräckpropaganda och hetsjakt på supportrar är således ett stort hot både mot den svenska läktarkulturen och fotbollen.

Bara genom att arbeta långsiktigt och djupgående med attitydförändringar kan man komma åt de problem som fortfarande uppstår inne på arenorna. Attityder formas i de egna supporterleden och därför måste de organiserade supportergruppernas åsikter och synpunkter tas på allvar av de som styr svensk fotboll. I dag slår istället Lagrell och hans kompanjoner dövörat till och delar ut vanvettiga kollektiva bestraffningar.

Mot denna bakgrund anser vi att det är dags för oss svenska supportrar att unisont säga ifrån mot den förenklade och snedvridna mediabilden och dess konsekvenser. Gefle Blue Boys välkomnar därför och ställer sig helt bakom den nystartade nationella kampanjen Positiv läktarkultur. Mer om initiativet finns att läsa här: http://www.positivlaktarkultur.se/  

Rädda vår positiva supporterkultur!

Det här inlägget postades i Krönikor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s